|
Deze wandeling begint iets ten zuiden van Maastricht, voorbij de ENCI-groeve in Klein-Ternaaien (Rue L'illal + parkeerplek).
Vanaf de Rue L'illal lopen we naar de huizen van Klein-Ternaaien en wandelen bij een slagboom, een onverhard pad naar links op dat direct begint te stijgen.
Na geruime tijd, in een dubbele grote bocht gaan we naar rechts en komen al snel bij een rotspoort met links een groeve.
Dit is de toegang naar de Verborgen Vallei (In België de Verloren Vallei genoemd).
Als we een klein stukkie verder lopen komen we bij een grote grot ingang. Hier kan men (met zaklantaarn) een heel stuk de grotgangen inlopen.
Verderop in de vallei liggen nog meer open grotingangen en achterin de vallei loopt het pad dood.
Halverwege de vallei kan men rechts de vallei uitlopen, naar boven klimmen waar men een fraai uitzicht heeft op de onderliggende vallei.
Na enkele bospaden passeren we hier en daar nog enkele grotingangen en even later grenspaal 51. Daarna lopen we via verschillende bospaden naar
de top van De Observant, het hoogste punt (171m) van de Sint-Pietersberg. Vanaf hier heeft men een fraai uitzicht over België en Nederland.
De Observant is een kunstmatige stortheuvel. In de periode 1939 tot 1967 werd hier de onbruikbare toplaag gestort die de ENCI verwijderde om bij de kalklaag
te komen die gebruikt werd voor de cementindustrie. In 1976 werd stortheuvel opengesteld voor het publiek en kreeg toen ook de naam De Observant.
Als we afdalen en zuidwaarts lopen passeren we de Hoeve Caestert. Hoeve Caestert maakte deel uit van het in 1972 afgebrande kasteel Caestert dat hier op het
Plateau van Caestert was gelegen. De sluitsteen boven de ingang stamt uit 1686.
Als we verder lopen passeren we rechts enkele Dolines, zinkgaten/komvormige putten die onstaan zijn door verwering of instorten van kalklagen/grotten.
Even verderop komen we bij het Albertkanaal, achter het brede wandelpad ligt een smaller paadje waar men hoog boven het Albertkanaal een fraai uitzicht heeft op
de omgeving (hier en daar wel wat klimwerk!!).
Vanaf een uitkijkpunt boven de sluizen van Ternaaien lopen we terug naar het beginpunt van deze avontuurlijke (OnHollandse) wandeling.
|
Vanaf de parkeerplaats aan de Lage Kanaaldijk (voor nr.111) lopen we omhoog de Slavante op.
Na een pittige klim komen we bij de ingang van het grottenstelsel Zonneberg.
We lopen verder omhoog en komen op een breed pad de Lichtenbergweg. Als we even naar links lopen komen we bij de Kasteel Ruine / Hoeve Lichtenberg en daar tegen over een fraai uitkijkpunt over de ENCI groeve.
We lopen terug over de Lichtenbergweg en houden na een tijdje links aan waarna we uitkomen bij een ander fraai uikijkpunt dat over de rand boven de groeve hangt. Hier is ook het eindpunt (beginpunt) van het bekende Pieterpad.
Naast het uitkijkpunt kan men via een groot aantal trappen afdalen in de ENCI-groeve. Eerst passeren we een aantal openingen in de Pietersberg en daarna kan men de ENCI-groeve een heel stuk inlopen.
Nadat we zijn teruggekeerd naar het uitkijkpunt lopen we links verder om de ENCI-groeve heen en komen al snel bij het uitkijkpunt van de Oehoe Vallei. Een prachtige plek met steile mergelwanden waar de grootste uil van Europa leeft en broed: de Oehoe.
Na dit uitkijkpunt blijven we links om de ENCI-groeve lopen. Eerst zien we rechts aan de overzijde van het Jekerdal op de Louwberg de wijngaarden liggen van de Apostelhoeve en even later zien we rechts Kasteel Neerkanne in het Jekerdal verschijnen, een 17e-eeuws barokkasteel. Naast Kasteel Neerkanne ligt het Belgische plaatsje Kanne.
Als we een grote bocht naar links maken lopen we boven op de De Duivelsgrot of Wijngaardgroeve. Voor de ingang en het kleine gangenstelsel in de Sint-Pietersberg moeten we hier even afdalen.
Terug op het Plateau van Caestert boven de grot lopen we naar links verder en dalen af naar Chalet D'n Observant, het informatiecentrum van de ENCI-groeve. Naast dit informatiecentrum ligt nog een grote visvijver.
Als we verder lopen komen we aan de oever van de Maas. Via het pad langs de Maas lopen lopen we links terug naar het begintpunt van deze wandeling.
|
Vanaf het station van Maastricht lopen we via een traverse over het spoor naar de achterzijde van het station.
Via de Meerssenerweg, Scharnierweg en Caldenborghlaan lopen we Maatricht uit en lopen via een onverharde veldweg tussen de weilanden en boomgaarden door richting Bemelen.
Na enige tijd zien we links verschillende mergelgroeven en wandelen we door de weilanden verder over het Pelgrimspad naar Bemelen.
Na Bemelen komen we langs de Mariagrot en lopen we verder over onverharde paden in een heuvelachtig landschap richting Cadier en Keer.
In Cadier en Keer passeren we het oude gemeentehuis ('t Keerhoes), een oude boerenhoeve uit 1715 en de kerk. Daarna dalen we af naar het Savelsbos via verschillende "holle wegen".
Het Savelsbos is een Natuurreservaat dat bestaat uit een soort van slingerbos van Cadier en Keer tot aan Eijsden met verschillende hellingen en diverse boomsoorten. We passeren enkele drinkpoelen voordat we Gronsveld bereiken.
Na Gronsveld volgt een pittige klim, passeren we een mergelgrot en komen op de top van de heuvel bij enkele boomgaarden waarna we via verschillende bospaden de Henkeput bereiken.
De Henkeput bestaat uit een trechtervormige kuil, die overgaat in een cilindrische schacht, die weer uitkomt in een koepelvormige ruimte met een vlakke bodem. De koepelvormige ruimte lijkt te zijn uitgegraven maar de oorsprong van deze put is nog steeds niet duidelijk.
Via verschillende bospaden dalen we af naar een asfaltweg, steken deze over en wandelen via een onverharde weg weer een stukje omhoog waarna we het Pelgrimspad verlaten en verder wandelen via het Krijtlandpad.
Daarna komt voor ons Eijsden in zicht. We steken even later de A2 over en via Mariadorp lopen we naar het station van Eijsden waar we de met de trein terug kunnen naar Maastricht het beginpunt van deze fraaie wandeling.